Lederskap i villrede? Vis interesse for hele laget!

I går delte jeg en flott artikkel om "Raus ledelse" på facebook, skrevet og publisert av professor Linda Lai på BI Business Review.  Jeg er enig i hvert ord som er skrevet og deler den mer enn gjerne på min side: https://www.bi.no/forskning/business-review/articles/2017/12/raus-ledelse/   

Det verker i meg når jeg ser desperate ledere som prøver alt for å få til gode resultater men som dessverre ikke evner å "se" sine ansatte og potensialet som ligger der. De er for opptatt med å jage etter kortsiktige gevinster, pusher på og løper etter sine saftige mål og drømmer og glemmer å stoppe opp, reflektere og ta seg tid til å få med hele laget. Så klør de seg i hodet etterpå og spør; "Hvor ble de av, de andre?"  Dyktige ansatte med respekt for seg selv og integritet nok til å gå fra et slik lederskap, finner seg en jobb som de kan blomstre i og utvikle seg i sammen med lederen som har forstått dette.  

Den dyktige lederen ser. Bruker alle sine sanser og justerer seg i takt med laget sitt. Han er kapteinen som er villig til å bli kjent med sine ansatte, slik at han i medgang kan være raus og kjenne til hva som er viktig for dem, hvordan rose og se dem, og i motgang slik at han vet hvordan han skal motivere dem til å fighte og ri ut stormen sammen med han. Lederen som vi ønsker å ta i et ekstra tak for fordi vi vet at han hadde kjempet for oss! Lederen som får oss til å ville nå de samme spenstige målene og se den samme horisonten. Jeg kjenner på en enorm begeistring bare ved å tenke på det!

I morgen spiller Norge mot Frankrike i VM finale for kvinner. Hadde det vært like morsomt og spennende hvis kun en av jentene sto for alle målene for hele laget? Da hadde de høyst sannsynlig ikke spilt noe finale. Det som gjør det norske damelandslaget så unikt, er viljen til å jobbe for hverandre. Hele tiden se etter de beste mulighetene og skape de beste sjansene, for hverandre. De overlater ikke jobben til noen andre, men alle gir 100% av seg selv helt til fløyta blåser. De gleder seg over at lagvenninnene sine lykkes, de heier hverandre frem og feirer suksessen sammen! Det er en fryd å se hvordan de "danser" fantastisk håndball på banen. Selveste lederen, Thorir Hergeirsson, stiller seg i bakgrunnen, smiler og gleder seg kanskje mest av dem alle, men tar ikke fokus for han ønsker at det er jentene som skal bli sett. Han viser vei, er tydelig og legger forholdene til rette, men de gjør jobben. Sammen er de en uslåelig kombinasjon. Tenk hvis vi kunne fått flere ledere som dette!