En leders ansvar

For tre år siden begynte jeg å skrive på min egen bok med tittelen " En leders ansvar". Etter mange år med lederskap, satt jeg med et stort behov for å dele mine inntrykk og tanker rundt dette store emnet. Jeg har gjennom hele mitt liv hatt et glødende engasjement i å se mennesket. Hver og en av oss er unike, vi har alle noe helt spesielt å tilby. Jeg skjønte tidlig at jeg måtte lede meg selv, hvis ikke ville det være noen andre som gjorde det, for det er alltid noen der ute som vet hva som er best for deg. Nettopp det gjør meg ydmyk. Ydmyk for andre sin modell av verden og at vi møter hverandre med hver vår virkelighet, et farget kart som vi selv har fargelagt ut fra våre egne erfaringer gjennom flere år. Jeg vet ikke hva som er best for deg, heldigvis!

En god leder for meg, er en som viser vei gjennom å være den beste utgaven av seg selv, går først og har integritet. En som har en evne til å skape tillit og respekt for hverandre. En som er modig, som tør å utfordre. En som er opptatt av å lytte, se hele bildet og som har forståelse av tiden, hva som er viktig og når man må handle. Jeg kan si mye mer, jeg kan egentlig ta helt av....for jeg er i overkant engasjert i dette emnet! Alt i alt, så mener jeg, at det bunner ut i dette: Å forstå hvordan å jobbe med mennesker. Har de tillit til deg som leder, så følger de deg...så enkelt, men likevel så vanskelig.

Her er et lite utdrag fra boken: 

"En leders ansvar er å ta gode valg, ikke være perfekt. En god leder står støtt i motgang og er mild i medgang. En god leder ser sine medmennesker, lar de blomstre på egne premisser og gleder seg over framgangen.  En god leder bygger opp, deler sin visdom, gir og bygger tillit. Lederen har en klar visjon, klare mål og strategier. En mentor som aldri gir opp. Der andre ser problemer, ser lederen muligheter. Der andre pakker sammen, bygger lederen et nytt hus. Lederen har et beundringsverdig pågangsmot, smittende entusiasme, en vilje til å feile og reise seg igjen. Lederen har mot til å ta valg og bærer konsekvensene på sine skuldre. Lederen  innrømmer sine svakheter, tåler kritikk og kaller det feedback. Lederen er et menneske som villig lar seg teste for å styrke integriteten og personligheten, vet at det vil gjøre han/ henne sterkere og mer rustet for det neste som måtte komme. En leder er skapt for å vokse og gi.

Inniblant kan lederen gå seg vill. Miste fotfeste, ta dårlige avgjørelser eller utsette dem. Begge gir konsekvenser. Noen ganger går lederen inn i en dårlig avgjørelse med åpne øyene, helt frivillig, til tross for at de røde varsellampene lyser og blinker febrilsk: STOPP! Lederen ser noe bak, som ingen andre ser. Lederen tør å tape, for seieren er stor hvis den blir vunnet! Det vågale regnestykke som aldri får to streker under svaret, bare uendelighet, alltid et nytt tall. Lederen går i kne, gir nesten opp, ser lyset igjen, tar opp kampen, har fornyet tro gang på gang, tenker at « det som ikke knekker meg, gjør meg sterkere». Krummer nakken, klar til kamp mot de indre demonene som hvisker at dette kan være feil spor. En bitteliten indre stemme kjemper seg fram, vinner nok en gang. Optimisten ser det andre ikke ser. Inspirasjonen  sprenger på, vil ut av fangenskapet, lyse og spre sine solstråler, gi håp og glede. Lederen våger å tro på denne stemmen, om og om igjen."

Om boken noen gang kommer ut, er usikkert, men den har hjulpet meg til å få uttrykt alle mine inntrykk på veien i mitt lederskap.